0 oy
457 göst.
Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde (762 puan)
düzenledi

Şu günlerde doğum çeşitleri, planları, ağrı azaltıcı yöntemler, ağrı kesici çeşitleri vs üzerine bol bol okuyorum. ABD, Kanada, Avrupa ülkeleri gibi ülkelerde normal doğum ile sezaryan arasında kişisel bir tercih yapma şansınız olamaz. Eğer çok uçuk bir ücret ödeyip özel bir hastanede, özel bir doktora nazınızı geçirmiyorsanız. Özel hastane ve doktorlar bile öncelikle normal doğumu tavsiye ediyorlar.


, ben de pek çok Türk bayan gibi sezaryan taraftarı idim:) Ancak zamanla bu konudaki fikirlerim değişti. Çünkü bana öğretilenin yanlış olduğunu, herkes Mersin'e giderken bizim tersine gittiğimizi fark ettim. ABD,Kanada,AB ülkeleri,Japonya,Avustralya gibi pek çok alanda olduğu gibi sağlık alanında da gelişmiş,kendilerini kanıtlamış ülkelerin doktorları,uzmanları,halkı normal doğum derken biz sezaryan diyorsak bu işte bir terslik olmalı.

Kimi zaman sancı bile çekmeden, doktorunuzun belirlediği bir günde anesteziye alınıp, (şu sıralar epidural ile lokal anesteziye alınıp) siz hiç bir şey hissetmezken bebeğinizin 10 dakikada karnınızdan çıkarılması ve ayıldıktan sonra ağrı kesicilerinizi yutup bebeğinizi kucağınıza almanız; 24 saati bulan normal doğum acısı-sancısı-sıkıntısı ile uğraşmanın yanında rüya gibi:)

Ancak doğum acısının bir sebebi, bir yararı olmalı, boşuna ortaya çıkıyor olamaz. Gereksiz bir sancı olsaydı eminim hiç var olmazdı. Ve normal doğumun da mutlaka bir faydası olmalı.

Türkiye'de sezaryan almış başını gidiyor ne yazık ki. Normal doğum yapan bir иuяgül Yé$ilç@y ile bir de milli annemiz:) Gü1beи Eяgéи'i biliyorum. Gerçi ünlülerin normal doğumu tercih etmeleri, bu alanda örnek teşkil etmeleri ve halkın bilinçlenmesi açısından güzel bir şey. Onun dışında normal doğum isteyenler bile, doktorlarının kendilerine söyledikleri son dakikada ortaya çıkan komplikasyonlar sebebiyle sezaryan olduklarını söylüyorlar.

Geçenlerde gazetede, bazı kişilerin tüketiciler derneğine sezaryanla doğum konusunda şikayette bulunduklarını okumuştum. Doktorların son dakikada, komplikasyon çıktı sezaryan yapmamız lazım, istemiyorsanız bütün sorumluluğu üzerinize aldığınıza dair kağıt imzalamanız lazım diyerek hastalara pek de seçim şansı tanımadıkları yazıyordu. Elbette kimse son dakikada doktorun o sözleri üzerine bebeğini ve kendisini riske atmak istemez. Ancak mesele, doktorların bahsettiği bu risklerin ne kadar gerçek olduğu.

Son zamanlarda sezaryanın kısırlığa sebep olabileceği konuşuluyor. İkinci çocuğuna hamile kalmaya çalışan bir arkadaşıma doktoru, 'son zamanlarda bir çocuğu olup da ikinciyi istediği halde hamile kalamayan o kadar çok kadın var ki' demişti.


Hamilelik sürecini anlatan bir bayan blogunda, normal doğumun bebekler için çok zararlı olabileceğini söylüyordu! Oysa adı üzerinde, normal doğum:) İnsanlarımızı normal olandan korkutmayı nasıl başarmışlar hayret:)

Bu arada Türkiye'de yaygınlaşan epiduralle doğum denilen olay yine normal doğuma girmiyor, sezaryan oluyor maalesef. Anestezili sezaryandan tek farkı annenin bayıltılmamış, lokal anestezi ile ameliyat edilmiş olması. Yurtdışında epidural, doğum sancısını kesmek için kullanılıyor ama anne yine normal doğum yapıyor.

2006'da yayınlanan araştırmalara göre; annelerin doğumda ölme riski, plazenta ile ilgili ölümcül sorun yaşama riski ve bebeklerin süreç esnasında yaralanma riskinin, sezaryanla doğumda normal doğuma göre daha yüksek olduğunu biliyor muydunuz?

Yani -bizim ülkemizde sanıldığı gibi- sezaryan değil, asıl güvenli olan normal doğum.

Olaya doktorlar açısından baktığımızda onları anlayabiliyorum. En az 6 sene okuyup doktor oluyorlar, gecelerce uykusuz kalıp TUS'a hazırlanıyorlar, üzerine yıllarca uzmanlık okuyup kadın doğumcu oluyorlar. Elbette ondan sonra, bazen 24 saat süren ve her gün gerçekleşen doğum sürecini defalarca ve defalarca yaşamak istemiyorlardır. Onca seneyi ebelik yapmak için okumadılar nihayetinde.

Bu ülkede, her şey yolunda gittiği takdirde doktor yüzü görmüyorsunuz. Onun yerine eğitimli ve tecrübeli ebeler doğumunuzu gerçekleştiriyor. Ebe sıfatını Türkiye'de hatırlayan kaldı mı acaba:) Oysa 24 saati bulabilen ve sabır gerektiren bu iş, komplikasyon oluşmadıkça ebelerin işidir. 10 sene okumuş uzman bir doktoru 10 saatlik bir doğum sürecine sokmak o doktora haksızlıktır.

Kimse acı çekmek istemez, pain free/acısız bir seçenek varken neden acılı yöntemi tercih etsin ki insanoğlu? Şu an bana kalsa ben de korkum sebebiyle sezaryan derim ama iyi ki benim kişisel tercihime kalan bir olay değil diyorum. Onbinlerce yıldır, günde belki binlerce defa gerçekleşen bir olay. Hayatın bir parçası. Doğal sürece anormal bir şeyler karıştırmak doğru bir şey olmamalı.

Madonna'dan Britney Spears'a, Victoria Beckham'dan Angelina Jolie'ye, milyon dolarlık şirketlerin sahipleri bile doğumda gerçekten komplikasyon yaşamayan her kadın normal doğum yapıyor.

Bebeği ters olan annelere bile öncelikle ebe ya da doktorun karın bölgesine özel bir masaj yaparak bebeği içerde normal pozisyona getirmeye çalıştığını, bu işlemin işe yaramadığı noktada kadınlara sezaryan seçeneği sunulduğunu, yani her durumda önce normal olanın tercih edildiğini söylesem:)


Gebelik haftası 32+5

5 Cevap

+1 oy
(122 puan)

Ellerine sağlık canım çok güzel yazmıssın okadr ıyı oldu kı boyle bir yazı paylaşmak tesekkurler:)

(762 puan)
Rica ederim canım :)
-Reklam-
+1 oy
(3,107 puan)
sezeryandan okadar nefret ediyorum ki yaziyi sonuna kadar okudum gercekten cok guzel bi noktaya deginmissin annelere dogundan korkmayi degilde nasil normal.dogum yapacagini ogretmeli
+1 oy
(476 puan)

Baştan beri düşüncem hep normal doğumdu suan daha da pekisti bu düşünce  bahsettiginiz gibi aksi bi durum olmadığı surece ben sonuna kadar normal doğum dusunenlerdenim. Yazi cok faydalı olmus sagolun.

+1 oy

İlk doğumum bebeğimin makat gelmesi nedeniyle sezaryen oldu 2. Doğumum da 1 yıl sonra yine ve mecburen sezaryen oldu şimdi aradan 9 yıl geçti 27 haftalığım ve normal doğum yapıcam doktor biz önermiyoruz ama riskleri aldığına dair belge imzalarsan normal doğum yapabilirsin dedi tabi ki ciddi bir sorun yoksa 

Sezaryenin acısız olduğunu da kim söyledi uyandığında ya da anestezinin etkisi geçtiğinde nasıl bir acı hissedeceğini bilmiyor anne adayları sonra aradan yıllar geçse bile o dikişlerin acıdığını en az 10 gün felaket acılar çekeceklerini vücut bebekten ayrıldığını bilmediği için sütün geç geldiğini doğum sancısı kadar olmasa da adet sancısından daha şiddetli sancılar çekeceklerini süt hemen gelmediği için göğüslerinin daha fazla yara olacağını bilmiyorlar 

Genel anestezi hafif düzeyde nefes darlığı yapıyor bu zaman içinde geçebilir ama kalıcı da olabilir bunu az kişi bilir epidural de ise felç olma riski var olmasanız bile o felaket bel ağrılarına davetiye çıkarıyorsunuz belinizi resmen sakat bırakıyor hep bel ağrısı yaşamak zorunda kalıyorsunuz bunu epidural yapan tüm tanıdıklarımdan ve kendimden biliyorum ilk doğumumu genel anestezi ile yaptım nefes darlığım var 2. Doğumu epidural yaptım 9 yıldır birmek bilmeyen bel ağrım var

Yani anlayacağınız SEZARYENE HAYIR HAYIR HAYIR...

(762 puan)
Normal dogumdan korkuyordum ama şimdi sezaryenden korkuyorum
Bak normal dogum sancısı da çektim 12 saat üstelik son 5 saatini 9 cm açıklıkta ama kızım makat gelince düzelmeyince sezaryen oldum 12 saat çektim sancıyı zor muydu zordu ama doğal ve olması gereken o ameliyat insan işi Allahın mükemmel yarattığı mükemmel vücudu insan eliyle bozuyoruz peki düzeliyor mu hayır ama 1 gün çekiyorsun acıyı 15 dk sonra ayaği kalkıyorsun üstelik normal doğuranların söylediğine göre tüy gibi hafiflemiş bir şekilde korkmayın vücudunuza güvenin Allaha güvenin bu demek değilki canını tehlikeye at gerçekten olmayacaksa mecburiyetten olacaksın ameliyat çevremde çatır çatır 6.5 kilo bebek doğuran biri var ve 160 boylarında minyon biri yapan yapar Allahın izniyle sende yaparsın
0 oy
(306 puan)

Canim soyledigin herşeye katılıyorum. Kesinlikle doğru. Bende tam bir sezeryanciydim. Okadar çok araştırdım ki çok şükür normal doğum taraftarıyım kesinlikle:) teşekkür ederim bilgilendirdigin için canım.

İlgili bir soru bulunamadı

647,136 soru

3,412,759 cevap

4,242,475 yorum

182,916 üye

...