0 oy
229 göst.
Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde (2,563 puan)

 Kasık ağrıları:Çoğunlukla 4. ve 5. haftalarda, bazı gebelerde kasık ağrısı şikayeti oluşabilir. Vajinal kanama ile birlikte olmadığı sürece, endişelenilecek bir durum değildir, embriyonun rahim iç duvarına yerleşme sürecinden kaynaklanıyordur.

Kanamalar:Özellikle ilk üç ayda yaşanan kanamalar, yine hamileliğin ilerleme sürecinin doğal bir parçası olabilir ancak düşük tehdidi belirtisi de sayılabileceğinden, uzman görüşü almakta fayda vardır.

Göğüs ağrıları:Östrojen, prolaktin ve progesteron hormonları, hamileliğin ve doğumun en önemli hormonlarıdır. Bu süreçte bu hormonların salgılanmasının artması, anne adayının göğüslerindeki değişikliklerin temel nedenidir. Gebeliğin ilk birkaç haftasında göğüslerde hafif değişiklikler hissedilebilir ve bunlar ağrılı olabilir. Göğüs ucunun fazla uyarılmasından kaçınmak ağrının artmasına engel olacaktır.

Sık idrara çıkmak:İlk üç ayda, rahim büyüdükçe böbreklerin fonksiyonlarında da değişimler olur ve hamilelik boyunca, normalde olduğundan daha sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilebilir. Ancak en çok, son haftalarda bebeğin başı mesaneye baskı yapmaya başladığında idrara çıkma sıklığı gözlenir. Bu durum da normaldir ancak buna idrarda yanma gibi farklı belirtiler de eşlik ediyorsa, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığına bakılması ve durumun tedavi edilmesi gerekebilir.

Bulantı ve kusmalar:Gebeliğin erken dönemindeki bulantı ve kusmalarda; plasentadan salgılanan hormonlar, annenin psikolojik sıkıntıları, B6 vitamini eksikliği, gebeliğe bağlı mide-barsak sistemindeki değişiklikler, tiroit bezinin normalden çok çalışması olası nedenlerdendir. Gebeliğin ilk haftalarda rutin istenen gebelik tahlillerinde anormallik yoksa gebelik hormonlarının olası etkisi ya da psikolojik etki olarak kabul edilebilir. Kusmaların şiddetli olması, kusmalar nedeniyle iyi beslenilmemesi ve sürekli kilo kaybı olması tedaviyi gerektirebilir. 

Halsizlik, yorgunluk:Gebeliğin özellikle ilk 3 ayında olan bu değişiklik vücutta miktarı artan “progesteron” hormonuna bağlıdır ve bu hormon halsizlik, yorgunluk hissi ve sürekli uyuma ihtiyacına neden olabilir.

Baş ağrıları:Özellikle ilk 3 ayda görülen baş ağrısının sebebi hissedilen bulantı ve kusmalardan dolayı uzun saatler boyunca aç kalınması ve su alımının oldukça azalmasıdır. Vücudun susuz kalması yani “dehidratasyon” baş ağrısına yol açabilmektedir. Son aylarda görülen olan baş ağrıları, tansiyon yüksekliği ve preeklempsi sebebiyle de oluşabileceğinden araştırılması gerekir. Bu nedenle son aylarda görülen baş ağrıları için gecikmeden doktora başvurulması gerekir.

Mide ve sindirim sistemi problemleri:Gebelikte reflü-mide yanması gibi şikayetler, çoğunlukla büyüyen rahmin mideye baskı uygulamasından kaynaklanır. Ayrıca salgılanan progesteron hormonu, yiyeceklerin yemek borusundan daha yavaş ilerlemesine neden olur. Metabolizma normalde olduğundan daha yavaş çalışabilir ve aynı zamanda sindirim sorunları da ortaya çıkar. Bulantı, kusma gibi şikayetler iyi değerlendirilmeli, çok rahatsızlık verecek durumda ise elbette uzmana danışılmalıdır.

1 cevap

+1 oy
(2,467 puan)

Ellerine saglik cok guzel yazmissin cnm ama soran yine sorucak zahmet edip yazmissin yinede teşekkür ederim kendi adima

-Reklam-

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 245 göst.
0 oy
3 cevap 97 göst.
0 oy
2 cevap 149 göst.

651,109 soru

3,427,660 cevap

4,260,221 yorum

184,032 üye

...