0 oy
759 göst.
Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde (277 puan)
Bugünki kafama takılan olayı anlatiyim. 

Ben ikili test yaptırmadım. Sonra sehir dısına tasındık. Burdaki doktora 2 hafta önce üçlü test yaptırmayacağımı söylediğimde sen bilirsin demişti hatta kağıt imzalattı. Neyse şu an 17 haftalığım. Bugün kontrole gittiğimde aynı doktor üçlü test yaptır mutlaka dedi. Ben de riskli bişey mi gördünüz dedim. Yok ben ultrasondan her şeyi göremem tarama testlerini herkese söylüyoruz. Herkesin yaptırmasını istiyoruz dedi. Kafama çok takıldı arkadaşlar. Lütfen kalbinizle yorum yapın. Acaba riskli bi durum mu var doktor niye öyle söyledi?
Gebelik haftası 17+5

15 Cevap

+2 oy
(1,908 puan)
Bebeğim riskli bir şey varsa bile tedavisi yapılamıyor anne karnında sadece senin doğurana kadar psikolojin bozuluyor çoğu kişi yaptırmıyor çünkü sorun çıksa bile tedavi yok ve bazen dr söyledi şeyler doğumda dedikleri gibi çıkmıyo sakat yaşamaz ölür dedikleri bebekler sizden uzak olsun sapa sağlam doğuyo endişee etme güzelim sıkma canını 
(1,908 puan)
Ama bunun ki riskli ya ondan drdan onay bekliyor
(984 puan)
Daha test yapılmamış ki ne riski , ayrıca Allah korusun riskli olsa bile aşı mecbur değil mi kesin yapılması gerekiyor diye biliyorum ben herkes yaptırıyor .
(1,908 puan)
İkili testi sıkıntılı yazmış iyice bak İnş yanlıştır diye ümit ediyorum ama riskli gebeliklere hiç bir işlem yapılmaz dr izni olmadan hatta çoğu kadın doğum da bakmaz onlara risk doktoru bakar umarım bacımızın testi yanlıştır üzülme isyan etme allahtan gelen herşeye razı gel buda imtihan
(277 puan)
Benim mi? Benim ikili testim sıkıntılı degil ben ikili test yaptırmadım iyice karıştı galiba her şey :)
(345 puan)
Ben 10+5 haftalık hamileyim öyle sonuçlar yanlış çıktığı için psikolojimi bozmamak için yaptırmicam şahsen
-Reklam-
+2 oy
(166 puan)
Ben de hiçbirini yaptırmadım. Bir şey olmaz Allah ın izniyle. Olumsuz bir durum varsa da zaten anne karnında tedavisi yokmuş 
+2 oy
(984 puan)
Karar size ait tabiki ama yerinizde olsam yaptirmazdim . Bende ikiliye geç kaldım üçlüyü illa yaptır dedi Dr yaptırdım bin pisman oldum dovn sendrom riski yüksek çıktı tedavisi de yok . Amniyosentez yapılmasını da istemedim riskli diye . Sonra özele gittim başka dra üçlü tarama güvenirliği en düşük test yaptırmasaydım keşke dedi . Herseyine baktı gayet iyi görünüyor dedi . Detaylı için bir proftan randevu aldık onu bekliyorum .ama o bir haftda yaşadığımı ben bilirim insan yıkılıyor resmen. Herkes yaptırma demişti Dr u dinlediğimde çok pişmanım . Çevremde birkaç kişi daha aynısını yaşadı ve bebekleri çok sağlıklı paylaşmak istedim . Karar size ait.
(277 puan)
Ben de yaptırmak istemiyorum da şimdi şöyle bi sıkıntı da var canım. Sağlık ocağına gittim. Aşı için kaçıncı hafta geliyim diye. Kadın doğum doktorun ne zaman git derse dediler. Doktora sordum. Üçlü test yapılsın ona göre sonra dedi kesin tarih vermedi bu ne olacak kafamı iyice karıştırdı??
+1 oy
(682 puan)
Ben yaptırmayı düşünmüyorum canm 
+1 oy
(529 puan)
Hayır devlet hastaneleri yaptırmayı uygun görüyor bazı doktor önerir bazısı önermez yüzde yüz sonuç vermiyor diye ben ilk çocuğumda yaptırmadım doktorum sen bilirsin kesin sonuç vermiyor demişti yaptırmadım şükür bişey de çıkmaso yavrum da ama onları yaptırmazsan detaylı yu mutlaka istiyorlar onu yaptırmak lazım bi yerinde bişey varmı vs diye bu hamileliğimde de yaptırmadım hatta doktor sen istemiyorsun diye 10 kere sordu :) 
(277 puan)
Şimdi şöyle bi sıkıntı da var. Sağlık ocağına gittim. Aşı için kaçıncı hafta geliyim diye. Kadın doğum doktorun ne zaman git derse dediler. Doktora sordum. Üçlü test yapılsın ona göre sonra dedi kesin tarih vermedi bu ne olacak kafamı iyice karıştırdı??
(529 puan)
Ay ne alaka ya nasıl doktor ve hemşire yani onlar değişik gerçekten 20.haftada aşı için gidilir yani valla insanın moralini bozuyorlar bebekte sıkıntı olsa Allah korusun müdahale etmiyorlar zaten sadece sen onu biliyorsun
+1 oy
(1,166 puan)
Doktor herkese soyluyor bencede benimkide aoylemiati yaptirmicam sonuc degismeyecek nasil olsa dedim bu testlerin yanilma payi cok yuksek cok goruyoruz 9ayi zehir olup saglikli bebegi olanlari ayrintilida da bakiliyor temiz dedi sizin icin sonuc degismeyecekse hic yaptirmayin ayrintilida iyice bakacaklar size soylerler zaten icinizi ferah tutun 
(277 puan)
Ben de yaptırmayı düşünmüyorum da şimdi şöyle bi sıkıntı da var. Sağlık ocağına gittim. Aşı için kaçıncı hafta geliyim diye. Kadın doğum doktorun ne zaman git derse dediler. Doktora sordum. Üçlü test yapılsın ona göre sonra dedi kesin tarih vermedi bu ne olacak kafamı iyice karıştırdı??
+1 oy
(677 puan)
Ben yaptırdım hepsini doktorumda gayet iyi dedi sonuçları ya insanları niye yaniltiyorsunuz sanki her yaptırana kötü sonuç diyolar ultrasyonda kromozomların göremez evet kromozon sayısına göre olasılık olarak söylüyorlar zaten telaş etmeyin herkesin lafına gorede hareket etmeyin doktorunuz ne diyorsa onu yapin
+1 oy
(859 puan)
Ben ikili yaptrdm üçlü yaptrmadim canim.. bisey varsa bile detaylı ultrason yeterli oluyor çünkü herşey gözüküyor 
(277 puan)
Şimdi şöyle bi sıkıntı da var canım. Sağlık ocağına gittim. Aşı için kaçıncı hafta geliyim diye. Kadın doğum doktorun ne zaman git derse dediler. Doktora sordum. Üçlü test yapılsın ona göre sonra dedi kesin tarih vermedi bu ne olacak kafamı iyice karıştırdı??
(859 puan)
Yani canım bana kadın dogumcum 20. Hafta ilk doz 24.hafta ikinci doz dedi gittim bana sadece sağlık ocağında hareketlerini hissediyormusun diye sordular bende hissediyorum dedim... hani doktorun ne zaman dediyse falan demediler.. birde şöyle birşey var doktor seni zorlayamaz bu konuda eğer yaptrmak istemiyorsan benim her şekilde kabulüm diceksin ve konu kapanacak.. ayrıntılı ultrasonada zaten 21de gittim ben olmazsa sende o haftada git orda bişey cikmazsa zaten üçlüye hic gerek yok
+1 oy
(2 puan)
Ben de 17 haftalık gebeyim. İkili test yaptırdım normal çıktı, üçlü test yaptırdım riskli çıktı. Çok üzüldüm bu duruma özel bir hastaneye başvurduk. Oradaki doktor üçlü testin doğruluk oranının yüksek olmadığını, ikili test normalse detaylı ultrasonun yeterli olabileceğini söyledi. Ayrıca kız kardeşim ne ikili test ne de üçlü test yaptirdi ve gayet sağlıkli bir doğum yaptı.. şimdi diyorum ki keşke bende yaptirmasaydim test falan. Belki doğana kadar bu hiç aklımdan gitmeyecek. Son bir kaç günüm hep ağlamakla ve bu durumu düşünmekle geciyor.
(277 puan)
Ben de yaptırmayı düşünmüyorum da Şimdi şöyle bi sıkıntı da var.. Sağlık ocağına gittim. Aşı için kaçıncı hafta geliyim diye. Kadın doğum doktorun ne zaman git derse dediler. Doktora sordum. Üçlü test yapılsın ona göre sonra dedi kesin tarih vermedi bu ne olacak kafamı iyice karıştırdı??
+1 oy
(4 puan)
Bazı doktorlar ısrar ediyor bazıları saygı duyuyor ben yaptırmadım doktorum da saygı duydu.. Tercih meselesi :)
0 oy
(116 puan)
Benim eski doktorum 3 lü test yaptırmıştı bana kanımda omurilik açıklığı çıktı yürüyemez engelli olur yaşayamaz denildi ertesi gün detayli ultrason için başka bı doktora gittim gayet güzel olması gerektiği gibi omuriliği dedi çok şükür sağlıklı çıktı bu durumdan sonra doktorumu değiştirdim suanki doktorumdan çok memnunum 3 lü testi asla önermiyor yanılma payı en yüksek olan test diyor sadece 2 li testi ve detaylı ultrasonu öneriyor ben yaptirdigima pişman olmuştum yani :) 
0 oy
(20 puan)
Benimde 17. Hafta 2li tarama yaptirdim. 3.ye gerek yok dedi doktor 2li daha guvenilir dedi. Ama sen yaptır gec olmadan 3lu testini cunku kanda çıkıyor cogu sey icini ferah tut 
0 oy
(3,487 puan)
Hahaha beni deli ediyor açıklaması doktorların. Öncelikle evet test yaptırmalısın. İhtimal dahi olsa bunu öğrenmek için. Geleceğe tedbir için. 

Ama ikli test de bir ihtimal testi. 

Benim de yaştan dolayı ihtimal yüksek ama sadece yaştan dolayı. Benim yaşımda 239 anneden birinin çocuğu down sendromu olurmuş. Ama tüm testlerin toplamına bakınca yaşı da ekle total de 7000 kişide 1. 

Ya her doktor fetal dna yaptır diyor. Tamam %99 doğru sonuç iyide 3000 TL. Ama riskli sin diyor. İyide diyorum sadece yaş. 

En son perinatoloji beni korkutmak için baya çabaladı. Dedim hocam 35 yaşımda yım ya 1 sene ile mi değişecek herşey. Hadi burun kemiği anne kanı yada ense kalınlığı olsa korkayım ama hepsi çok iyi ihtimalleri. 

Ama yas var buda bir ihtimal diyor. Ay boğucam. Sonra detaylı ultrason yaptı. Dediki herşey çok normal ama sen 23 haftada yine gel daha büyür organları daha net bakarız. Kesin beni korkutacak birşeyler arıyor :) 
(286 puan)
Şimdi ona sorsan yapılması gerekeni yaptım der. Sizin teslimiyetiniz inancınız varmış ve bu dönemde artmış ve elhamdülillah sonucunuz iyi. Tevekkülü kuvvetli olmayan birine bunlar söylense gebeliği boyunca stres vs. Ortada ya yanlış birşey var yada bu gebelik ve doktorlar testler vs. bazı insanları tevekkül etmeye teslim olmaya  inancını kuvvetlendirmeye vesile oluyor. Ama kimisi için gerçekten büyük bir kazanç ne denirse densin teslim olmak. Belkide doktorlar konuşmalı bizde teslim olmalıyız. Bilemiyorum en doğrusunu sadece ALLAH CC bilir.
(3,487 puan)
İnançlı biriyim ama burda yaptığım şey tevekkül diyemem.yani körü körüne tevekkül diyemem. Kendi fikrime ihanet olur. Çünkü hiç birşey yapmadan beklemedim. Ne gelirse Allahtan evet ama çocuğumun bir sorunu olursa bunu erkenden bilmek isterim tabiki. Bu konuda yanlış anlaşılmak istemem.

Fakat araştıran ve sürekli didikleyen biriyim. Burun kemiği yada ense kalınlığı sorunu olsaydı kesin fetal dna yapardım. Yada total de riski arttırsa yine yapardım. Çünkü en belirgin özellik bunlar. Kaldı ki 50 km yol gidiyorum git gel İstanbul trafiği 6 saat sürüyor perinatoloji için şansa bırakmadım . Eeee oda mis gibi geçti ki sabaha kadar uyumadım heyecandan.

Test yapmayıp önlem almadan tevekkül e karşıyım ki buna tevekkül değil cehalet denir. Ben herşeyi yaptırdım ama hala büyük bir sorun var gibi korkutulma çabası sinir bozucu.
Bence fetal dna için doktorlara genel bir baskı var bizim bilmediğimiz. Yeni çıktı ya piyasaya 10 yıl önce yoktu. Keşke ucuz olsa yapsak fetal dna oh mis başka şey düşünmesek. Diğer oğluma başka bir hastalık yüzünden benzeri yapıldı çocuğun resmen hastalık soy ağacı kanundaki tek tek mutasyon dna sında ne varsa çıktı. O kadar iyi birşey.

Bir doktoru hafif sıkıştırdım. Dedim ki ben şimdi geçen yıl hamile kalsam riskim olmayacaktı değil mi. Evet dedi. E dedim 1 yıl mı beni riskli anne yaptı. Saçma değil mi. Biz söylemekle yükümlüyüz dedi.  E dedim bende tavla. Gibi doğurmadım 10 sene ara verdim. Vücudum Rahim mim toplandı. Folik asit kullandım başlangıçta. Benim metabolizma yaşım belki daha genç ki olabilir. Hak verdi kadın sonunda bana.
Burda bazı anneleri görüyorum. Çocuk engelli yada down sendromu ise aldıracak değilim diyip test yapmıyor hayır hanımlar benim düşüncem bu değil. Eğer bir sorun varsa bilecek. Hamilelik yada doğumda önlem alacaksınız. O testlerin kimi zaman çok büyük faydası var. Ama doktorlar sanki giden herkes tıp fakültesi okumuş gibi davranıyor.

Misal gidiyorum idrar yolu enfeksiyonu var diyor. Nasıl yani bu değerle enfeksiyon mu oluyor diyorum. Sizin meslek ne diyor. Kafa bulur gibi. Diyorum nitrit negatif ise idrar yolu enfeksiyonu var denilemez. Bunuda herkes bilmediği içi. Apışıp kalıyor :) araştırın anneler. Ama sokaktaki kadından değil. Çok fazla kaynak var. Bazı şeyleri. Öğrenileceği yerde bu mecra değil. Burda keseden cinsiyet tahmin edende var.

Çok uzattım hakkınızı helal edin. Yanlış anlaşılmamak için. Asla test karşıtı anlaşılmak istemem çünkü
(3,487 puan)
Adanalianne canım onların aşısı falan bitmiştir. Beterin beteri var. Bizim ebede bana aşı yapmayacaktı neymiş 2011 de 3 doz olmuşum Eeee dedim 3 doz 5 yıl koruyor dedi. İyide dedim 2021 deyiz 10 yıl geçmiş :) git aşı zamanım geldi diyip yaptır. Çok riskli tetenoz olmaması. Bu arada 20. Hafta gideceksin. Randevu yu da o verecek. Ne diye para alıyor acaba. Şu sağlık ocağı ebeleri devlete boşuna masraf yemin ederim
(286 puan)
Canım çok güzel açıkladın ben de teste karşı değilim asla değilim ama bahsettikleri 2 li 3 lü testlerden sebep çok sıkıntı yaşayan insanları okudum. Müslüman bilime zaten fıtratı gereği karşı olamaz. Ama her bilimsel diyerek istedikleri eksik gedik test yararlı mı onu tartışmak gerek.
(3,487 puan)
Testin mantığını onlarda biliyor ikilide üçlüde. Ama insanlara farklı aksettiriyorlar. Ben dediğim gibi fetal dna ya yönlendirme çabası görüyorum insanları. Ya cinsiyet için Bile dedi. Dedim ne 3000 TL vericem 2 hafta bekler öğrenirim.. Kız dediler erkek mi oldu. Hayırlısı olsun derim evladın kızı erkeği olmaz. Bu benim midemi bulandırıyor. Aminosentez de demiyor lar artık. O bedava.

Yapmam gerken herşeyi yapıyorum. Tiryakiydim sigara ve kahve öğrendim ve küt diye kestim. Testlerim peşinde koşuyorum. Bir sal beni doktor. Zaten bakıyorsun detaylı da sorun varsa organlarında görecen ne diye fetal istiyorsun. Ama mesela rapora bile yazdı fetal dna önerildi diye. Kesin doktorlar yönlendiriliyor
0 oy
(627 puan)
İkili tarama yaptirmadigin için üçlü tarama istemistir ikili taramada yada üçlü tarama da down sendromu edward gibi hastaliklar varmi diye bakiliyo sen yine yaptır istersen gönlün rahat olsun 
0 oy
(1,362 puan)
Ben 2li yaptırdım kendi isteğimle zaten kesin sonuç vermiyor.. 3lü ve 4lüye gerek yok dedi doktorum yaptırmadı hiç onları şeker yüklemesinide öyle yapmadık yani bazı doktorlar yaparken bazıları yapmıyor 

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 269 göst.
27 Mart Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde Cansel3421 (177 puan) sordu
0 oy
0 cevap 100 göst.
23 Ağustos 2023 Hamilelik Dönemi Genel kategorisinde Sinem_gdnz36 (253 puan) sordu
0 oy
1 cevap 191 göst.
0 oy
16 cevap 508 göst.

652,403 soru

3,432,893 cevap

4,265,889 yorum

184,390 üye

...